Kezdőlap arrow Archivum arrow Orgonaszentelés Szikszón
Orgonaszentelés Szikszón PDF  | Nyomtatás |
2008. augusztus 28.
Image 
Június 22-én, délelőtt fél 11-órakor, ünnepi szentmise keretében Dr. Ternyák Csaba Érsek úr szentelte meg és adta át Észak-kelet Magyarország legnagyobb templomi orgonáját a szikszói római katolikus templomban Isten dicsőségére és a hívek örömére.

A plébániáról érkező Érsek urat már a templom bejáratánál köszöntötték a Bethánia óvodásai. Majd az oltárhoz érve Bém Attila, az egyházközség  világi elnöke,  illetve Füzesséri József, Szikszó város polgármestere, majd Dr. Ódor Ferenc, országgyűlési képviselő üdvözölte öszinte szeretettel és tisztelettel.

Image

Image

Image

Image

Image

Piskótiné Révész Anita, az ifjúsági énekkar vezetője szerény ajándékot adott át a vendégnek, egy üveg szikszói bort, melyen ez a nevezetes dátum (a szentelés napja) szerepel emlékeztetőül. Az Érsek úr először is biztosította a szikszói híveket, hogy szívesen jött ide, annál is inkább, mert régóta baráti szálak fűzik a helyi plébánoshoz, Mata Istvánhoz. Még Rómában a Pápai Magyar Intézetben kezdődött ez a barátság. Majd kiemelte, hogy egy templomban a legfontosabb a hívek jelenléte, és közös imádsága, természetesen orgonára is szükség van, melynek segítségével még bensőségesebben élhetik meg a hitüket, a hangszer csodálatos hangja által.  Megköszönte minden kedves támogatónak, azt hogy ezt az orgonát,- melyet a németországi Frankfurtban található Liebfrauenkirche egyházközség adományozott a szikszóiaknak,- felszentelhetjük, s melynek a hazahozatalához és összeszerelésének költségeihez, a hívek adományain kívül, Szikszó város önkormányzata is jelentősen hozzájárult.

Image

Image

Image

Image

Image

 

A szentmise első részeként került sor az orgona megáldására, majd a hagyományos liturgia szerint folytatódott az istentisztelet, melynek celebrálásában Kelemen István, Detek plébánosa és Fedor Péter szikszói görög katolikus parochus is részt vett.A befejező rész ill. az elbocsátás után István atya köszönetét fejezte ki: "Őszinte elismerés illeti mindazokat, akik orgona hazaszállításánál a mi részünkről közreműködtek és ezáltal külföldön is öregbítették egyházközségünk jó hírnevét! Természetesen  külön köszönet illeti Koppány Zoltán orgonaépítő mestert, aki lehetővé tette, hogy a mostani állapotában csodálhatjuk a hangszert. Azoknak is elismerés jár, akik anyagilag támogatták ezt az ügyet; Szikszó város Önkormányzata, az egri érsekség és a szikszói hívek. Isten fizesse meg! S megköszönöm Ternyák Csaba érsek úrnak azt, hogy eleget tett a meghívásomnak és külön öröm a számomra, hogy mindezt „baráti gesztusból” tette.  Az elsők között voltam,- erősítette meg az elöljáró,- aki meglátogatta a Rómából hazaérkező, majd a szikszói egyházközség élére helyezett plébános urat Szikszón, mikor az új plébánia épületének átépítése befejeződött.

Image

Image

Image

Az ünnepség a volt Művelődési Otthonban a közel 100 fő tiszteletére adott ebéddel zárult, ahol nemcsak a frankfurti egyházközségből erre az alkalomra idelátogató küldöttség tagjai, hanem Mátyus Gabriella orgonaművésznő, az egyházközség és a város képviselői, Füzesséri József, a város polgármestere; Viszlai József, Miskolc város főépítésze; az ifjúsági énekkar tagjai, a Bethánia óvónői, a szomszéd egyházközségek vezetői és a helyi görög és református lelkészek is jelen voltak. Az Érsek atya örömmel konstatálta, hogy a közös ünneplés a „fehér asztal” mellett is folytatódik. Hiszen Jézus is arra tanít minket: Bármit amit ketten közületek  közösen kérnek, megkapják mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt. 18, 19-21)         

Utolsó frissítés ( 2009. április 18. )
 

Véletlen kép

© 2018 Szikszói Szentháromság Római Katolikus Plébánia