Kezdőlap arrow Archivum arrow Assisi Szent Ferencet ünnepelték a Bethánia óvodásai
Assisi Szent Ferencet ünnepelték a Bethánia óvodásai PDF  | Nyomtatás |

 Image

A Bethánia óvoda minden évben megünnepli Assisi Szent Ferenc emlékét, mely jeles napjaink közé tartozik.

Assisi Szent Ferenc (1182-1226) megújította az egyház szellemét, eszméi új lendületet adtak a középkor misztikus romantikájának. Személye a földi javakról való lemondás, az egyszerűség és a szeretet jelképe lett. Képmásain az általa alapított rend barna, vagy szürke csuklyjás ruháját viseli, amit derekán csomózott kötél fog össze. A kötél három csomója a szegénységet, szüzességet. és az engedelmességet jelenti. E három szerezetesi erény gyakran feltűnik a ferences allegóriákban.

"Húgocskáim, madarak, ti igen sokkal tartoztok a Teremtőnek, amiért mindig és mindenütt kötelesek vagytok dícsérni Őt" (Szent Ferenc)

 Image

Az állatok, a madarak mind-mind közel állnak a kicsinyekhez és a felnőttekhez is. Hiszen ragaszkodásukat, szeretetüket nap mint nap érezhetjük, megtapasztaljuk. Gyönyörködhetünk a madarak sokféleségében, hallhatjuk hangjukat és már kicsit jobb kedvre is derültünk. Mi, az óvónénik és dajkanénik el szoktuk vinni a gyerekeket kirándulni Lillafüredre a Hermann Ottó emlékházba, azért, mert itt sok érdekes dolgot tudunk megmutatni a gyerekeknek. Pl. a madarakat, a madarak életmódját a kiállításon. Ők maguk is megtapasztalhatják a természet szépségeit, a hegyek magasságát a vízesés és a madarak hangját, az erdő csendjét. Mindezt a templomban is próbáljuk egy-egy dramatikus játékkal megjeleníteni a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően, pl. amikor Assisi Szent Ferencre is emlékezünk.

 Image

Image

 Az idén még inkább nagy vígalommal készültünk erre az ünnepre, mert egy apuka is bekapcsolódott a gyerekek játékába. Ő személyesítette meg Assisi Szent Ferencet. Nagyon szépen énekelt a gyerekeknek a Napról, a Holdról, a természet szépségeiről, a madarakról, az érzelmekről.

Image

Image

A kicsik a papír madárkáikkal követték őt, melyeket az óvónénik készítettek nekik. Nagyon megható volt így kicsiket és nagyokat az oltár előtt látni. Az érzelmek fokozásához az ifjúsági énekkar szép dalai is hozzájárultak. Kevés szem maradt szárazon ezen az estén a templomban. Köszönet mindannyiuknak a szép ünnepségért, és főleg Kovács apukának a gyerekekkel történő megható szerepléséért, az óvónéniknek az ünnepség előkészítéséért, és nem utolsó sorban plébános atyának a lehetőségért.

(Kereki Józsefné vezető óvónő)

Image

Image

Image

 

 

 

Véletlen kép

© 2018 Szikszói Szentháromság Római Katolikus Plébánia